за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Сервиране
Какво вино? Колко? При каква температура?


Няма да се опитваме да ви убеждаваме, че чаша вино и хубава книга, най-добре пред камината, не e нещо кой знае какво.

Нещо вълшебно е.

Що касае виното обаче, като че ли по-голямата наслада идва от споделянето - на виното (невероятното, откритото съвсем случайно, подареното, любимото и т.н.), на мнението, на удоволствието. И с цената на малко усилие и внимание към виното удоволствието е гарантирано.

Много от суматохата около виното е безсмислена, а голяма част от ритуалите - абсурдни. Някои стъпки обаче могат да доведат до решаващата разлика между "Ъмм, става, не е лошо...." и истинската наслада. Всички съвети, които ще прочетете по-долу, са за търсещите тази наслада от виното, а не към тези, които искат да се похвалят със скъпите си вина или чаши, или да покажат колко важно могат да въртят виното из чашата.

Кое и колко? - Възможно е, при даден повод, да решите да сервирате повече от едно вино. Младо вино, сервирано преди по-старо, поставя качествата на по-старото в благоприятна светлина; бялото вино обикновено е добър предвестник на червеното; едно леко вино - на по-тежкото; едно сухо - на по-сладкото. Обратното би било катастрофа за второто вино. По-качественото и силно вино изтласква веднага по-обикновеното на заден план; същото се получава и с бялото вино, когато е сервирано след червеното.

По-труден е въпросът: колко? От една стандартна бутилка излизат 6 винени чаши , като се имат пред вид големи, напълнени на 1/3 от обема им чаши, а не малки, пълни до ръба. Изпитите при различните поводи чаши вино могат да варират от 1 до 5-6 на човек - за повечето хора ? бутилка вино е едно разумно количество. Ако изобщо може да има правило в този случай, то би гласяло: "Бъдете щедри, но не и натрапчиви домакини." И не забравяйте да се погрижите за достатъчно количество вода на масата.

Ако ще ви трябва повече от една бутилка за всяко отделно ястие, можете да решите да сервирате и различни вина. Но не токова различни - различни реколти на едно и също вино или вино от един сорт на различни изби.

Надали има нещо по-важно за виното от правилната Температура на сервиране. Чрез промяна на тази температура, на преден план могат да бъдат изведени иначе трудно откриваемите предимства на дадено вино, но също така едно прекрасно вино може да бъде провалено. Поднасянето на леденостудено Бордо и топъл Ризлинг е сериозно недоразумение и не защото противоречи на някакви си правила, а просто защото тези, иначе изключителни, вина няма какво да ни предложат при неправилната температура.

Обонянието ни улавя само летливите съединения. Червеното вино има по-тежко молекулно тегло от бялото и съответно отдава ароматите си по-трудно. Идеята на шамбрирането (от фр. chambre - стая) или поднасянето на стайна температура е затоплянето на червеното вино до такава степен, че ароматните му компоненти да започнат да се изпаряват. Колкото по-силно и тежко е едно вино, толкова по-висока температура му трябва за да започне този процес. Едно леко червено вино, като Гъмза или Божоле, може да бъде третирано като бяло - ароматът му се долавят прекрасно, дори когато то е сравнително студено.

Танините се усещат много по-осезателно при ниски температури - ето защо едно младо, силно таниново червено вино ще ни се стори по-меко и зряло, ако се сервира при по-висока температура. Типичен пример за това могат да бъдат вината от Бордо и изобщо тези, в които намираме каберне совиньон - чрез манипулация на температурата на сервиране, ароматът излиза на преден план, а горчивината остава на заден.

Ако вината, които сервираме не са толкова танинови, колкото ароматни - тогава можем да понижим температурата на сервиране. Пример за това са силно ароматните бургундски вина. Ето и от къде идва практиката вината от Бордо да се сервират по-топли от бургундските.

У нас на пазара вече могат да се намерят вина от сорта пино ноар (от който сорт са споменатите по-горе червени бургундски вина), които принципно са меки, ароматни и с едва забележими танини. Експериментирайте с тях и ще се убедите, че правят много по-добро впечатление в температурния диапазон 13 - 16° С, отколкото в този от 16 до 18° С.

Подобно на танините, киселината също се забелязва много по-добре при ниски температури. Охлаждането е съществено при сервирането на много сладки десертни вина - за да се намали сладостта и за да се подчертае приятната им киселинност. Този тип вина се сервират съвсем студени - между 4 и 6 ° C.

Едно съвсем общо правило за температурата на сервиране би могло да бъде формулирано така: по-плътните и тежки вина се сервират по-топли от леките; таниновите вина имат нужда от по-висока температура от меките; и сухите вина се чувстват много по-добре при стайна температура от сладките.

В светлината на това правило можем да си обясним често допусканата грешка при сервирането на шардоне. Шардонето, особено когато е отлежавало в дъбови бъчви, е силно алкохолно (до 14,5 об. % алк.), сочно и плътно вино и се нуждае от по-висока температура за да развие изцяло вкусовия си и ароматен потенциал - между 10 и дори 14 ° C. За съжаление, обикновено то бива третирано като останалите бели вина, от което не печели нито виното, нито консумиращите го.

Нека да изясним още една подвеждаща подробност - тази за стайната температура. Под шамбрирано вино се разбира такова със стайна температура (от френското chambre - стая). Когато този термин е бил въведен обаче, температурата във френските стаи надали е надвишавала 15-16°C!

Бялото вино може да бъде темперирано по-лесно от червеното, като просто го сложите в хладилника. Най-бързият начин за охлаждане на бутилката бяло вино е съд с лед и вода. Водата е важна, тъй като ледът не може да обхване равномерно цялата повърхност на бутилката. Практичен съвет за големи количества вино е да си направите леден блок, като замразите голям плик с вода в камерата. Колкото по-голям е леденият блок, толкова по-бавно се топи и толкова по-дълго ще поддържа белите ви вина в добра форма, особено в прекалено топли помещения или при партита на открито през лятото. Издължените, тип "рейнски" бутилки дори можете да поставите с гърлото надолу във водата за да го охладите добре.

Темперирането на червеното вино е по-сложно нещо.

Ако имате изба и виното идва от нея с температура 10-12°C, ще са му необходими няколко часа в стаята за да се аклиматизира.

Практичен начин за регулиране температурата на червеното вино е да го декантирате и да потопите декантера в съд, пълен с вода. Температурата на водата може да варира, в зависимост от това дали искате да стоплите виното, да го охладите или да поддържате вече достигнатата оптимална температура.

Известни са и други, главно шокови терапии за темпериране на виното, като микровълновата печка, хладилната камера и т.н., но, честно казано, виното не заслужава подобно отношение.Прочетете още
 
Винени кристали

... прочети

 
Наздравицата

В много страни съществува не само кулинарна, но и култура на напитката. Под нея разбираме от една страна всички елементи, които спомагат за по-пълноценното консумиране на напитката, като избор на ... прочети


 
Винена етикеция

Виненият етикет е книга с много глави и рано или късно се надяваме да сме предложили на вашето внимание всички тях. Ето накратко някои от тях. ... прочети


 
Декантирането

Декантирането представлява прехвърляне на виното от бутилката в специален съд, обикновено от стъкло, с цел насищането му с кислород. ... прочети

 
Сомелиерите

Сомелиер е дума, пробиваща си път из речника ни напоследък (...соме-какво?...), когато стане дума за вино. Точното значение думата е неясно дори за голяма част от ресторантьорите, макар отскоро за... прочети


 
Как да извлечем максимална полза от винената листа?

Винената листа в ресторантите често може да изглежда почти заплашителна – заплашително дълга или заплашително зле подготвена и оформена. ... прочети


 
Oптимална температура на сервиране на някои по-известни вина

... прочети

 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter