за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Тема на месеца
Ноември 2004: Винтовата капачка


Най-влиятелният винен критик в света Робърт Паркър, на когото беше посветена Темата на месеца през октомври, в една от статиите си за списание “Уайн анд Фууд” прави 12 предсказания за виното и винената индустрия.

Предсказание №5 гласи: "Коркът ще изчезне" и конкретно касае темата ни за месец ноември – винтовата капачка, наричана още Стелвин.

Паркър казва: “Вярвам, че бутилките, затворени с коркови тапи ще намаляват все повече и ще представляват много малка част през 2015 г. Производителите на корк не са инвестирали в техники, които да предпазват виното от толкова неприятния корков тон, който съсипва до 15% от бутилките. Последиците от това безгрижно поведение ще бъдат драматични. Все повече образцови изби преминават към използването на винтова капачка за вина, които трябва да бъдат консумирани в рамките на 3 до 4 години след бутилиране (около 95% от световното винопроизводство). Тенденцията ще се засилва. Стелвин ще се превърне в стандартно средство за затваряне на повечето вина по света. Единственото изключение ще бъдат вина, правени за да отлежават 20 до 30 години, като дори и производителите от този пазарен сегмент могат да се сблъскат с намалено търсене, ако корковата индустрия не разреши проблема с дефектния корк. Синтетичните коркови тапи не са разрешение на този проблем; те не могат да се сравняват с винтовата капачка.”

На нашия пазар вече също могат да бъдат намерени такива вина, например на новозеландската марка “Вила Мария” – от сортовете совиньон блан, ризлинг и гевюрцтраминер. Съвсем не евтини вина, както ще забележите.

Ето някои интересни подробности за винтовата капачка. Искрено се надяваме, че те ще са ви полезни и когато следващия път в ръцете ви попадне бутилка с винтова капачка няма да гледате учудено, недоверчиво, пренебрежително или дори да връщате бутилката.

Предсказанието на Р. Паркър е вече реалност в Нова Зеландия. Една от ключовите инициативи, свързани с винтовата капачка е New Zealand Screwcap Wine Seal Initiative – Новозеландската инициатива за Винтова капачка. Как се заражда тя?
Към края на 1999г. използването на традиционните коркови тапи се превръща във все по-сериозен проблем за винарите от различните страни, което ги кара сериозно да се замислят върху намирането на алтернатива на корка.
Група австралийски винари от областта Клеър Вали, работещи със сорта “Ризлинг” и страдащи от години от некачествен корк, който често проваля вината им, решават за бутилирането на цялата или част от реколта 2000 да използват винтова капачка. Този факт събужда любопитството и на новозеландските винари, които също имат лош опит с некачествен корк.
През февруари 2001г. винари от областта Марлборо в Нова Зеландия се събират на уъркшоп за разглеждане на възможните варианти и т.нар. “дългопола” винтова капачка се оказва най-добрата алтернатива на корковата тапа. Група от тях бива натоварена със задачата да изследва системите за винтови капачки и надеждността на тези капачки за затваряне на висококачествени вина. Скоро винарите и от другите винарски региони на Нова Зеландия се заинтересуват от дейността на групата от Марлборо и решават да работят заедно, създавайки нова общонационална институция – Новозеландска Инициатива за Винтова Капачка.
Повече от 40 изби членуват в инициативата, представлявайки най-добрите производители от всички винарски региони на страната.

Сериозна награда за положения от инициативата труд е използването на винтови капачки за затварянето на голяма част от най-качествените новозеландски вина от реколта 2001.

Защо винтова капачка?
Ето някои най-често задавани въпроси и отговорите на новозеландските винари:

Защо все по-голяма част от уважавани и държащи на качеството изби от Нова Зеландия решават да провокират традиционното мислене и да представят вината си с винтова капачка?

Много просто, защото обичаме вината си. Ние сме загрижени нашите вина да достигат до вас във възможно най-добро състояние. Убедени сме, че винтовата капачка гарантира това по най-добър начин.

С какво винтовата капачка е по-различна от другите системи за затваряне?

Винтовата капачка елиминира риска от корков тон или т. нар. “дъх на тапа” и от преждевременна оксидация. Тя позволява на виното да развие в бутилката своя уникален характер, по желания от винаря начин.

Използването на винтовата капачка крие ли някакви рискове и ако да какви са те?

Накратко казано не. Доказано е, че инертният полимер на дъното на капачката не оказва влияние върху качеството на виното. Няма такъв случай. Това е и причината много влиятелни изби по света да държат собствените си скъпоценни запаси в бутилки с винтови капачки – за да предотвратят риска от корков тон или оксидация на виното. Фактически винтови капачки “пазят” едни от най-добрите вина-резерви от повече от 30 години, но маркетинговата страна на въпроса е тази, която все още възпира голямата част от избите да използват винтовата капачка.
Вече сме уморени да чакаме появата на обещания “по-добър корк” – време е за промяна.

Но винтовите капачки не са ли подходящи само за вина, предназначени за бърза консумация?

Точно обратното. Наистина вината за скорошна консумация с винтова капачка запазват свежестта си и не са изложени на риск от разваляне поради лош корк. Налице са обаче и предимства за вина, предназначени за отлежаване – чрез винтовата капачка се намалява риска от изпаряване на виното, а оттам и преждевременна оксидация, причинявани от лош корк.

Винтовите капачки ще позволят ли изобщо на виното да отлежава и да се развива в бутилката?

Да. Отлежаването на виното в бутилката е функция на естествената, химична структура на виното и с течението на времето ще настъпи, независимо от начина на затваряне на бутилката. Някои хора смятат, че винтовата капачка ще спре развитието на виното в бутилката. Това не е така; във виното и в самата бутилка има достатъчно кислород за тази част от развитието на виното, за която е необходим кислород. Освен това, по-голямата част от развитието на виното на процеса на отлежаването му и без това се извърша анаеробно, т.е. в отсъствието на кислород. Предимствата на винтовата капачка са:
- Абсолютната увереност, че ще получите виното си в отлично състояние – живо, преливащо от аромати и удоволствие за носа и небцето.
- Няма изпарение на виното – всяка бутилка от дадено вино ще точно толкова пълна, колкото и предишната.
- Елиминиране на корковия тон и други подобни дефекти на виното, които могат да проникнат през другите системи на затваряне.
- Надеждно отлежаване на виното ви – премахната е опасността от преждевременно окисляване на виното, което се изразява в ускорено развитие и “остаряване” на виното, загуба на ароматите и най-накрая развалянето на виното.
- И като бонус – опаковката е толкова добре съобразена с потребителя. Бутилката се отваря лесно, дори и в изправено положение. Не са ви необходими тирбушони, не трябва да се притеснявате за надробени и счупени коркови тапи, а ако не изпиете цялата бутилка днес, с винтовата капачка тя ще има същото качество и утре.

Имат ли бъдеще винтовите капачки?

Вместо отговор, въпрос. Зададен от новозеландеца Боб Кембъл, Master of Wine (Мaster of Wine е най-високата степен на дегустаторско майсторство и познания в областта на виното): “Имам един въпрос към всички тези винари, които все още използват коркови тапи. Ако сте наясно, че винтовите капачки гарантират по-добра и постоянна продукция, тогава с каква съвест продължавате да ощетявате клиентите си?”

Един от пионерите на тази система за затваряне е новозеландската изба “Вила Мария”, за която споменахме по-горе. Джордж Фистонич, от ръководството на избата, казва, че по-скоро ще откаже поръчки, отколкото да използва корк: “Ние сме 100% убедени от качеството, което винтовата капачка гарантира. За да убедим в това и някои от дистрибуторите ни от различните пазари, които в миналото поръчваха корк, трябваше просто да ги информираме, че тази година е или винтова капачка, или .... нищо. Франция беше един от тези пазари.”

Както може да се предположи едни от скептиците по повод винтовата капачка са френските производители. Из Бордо и Бургундия от години се носят слухове за тестове със Стелвин, но едва сега някои от производителите се решават да дадат гласност на това. Все повече главни технолози на едни от най-престижните изби във Франция започват да правят опити и да бутилират част от реколтите си с винтови капачки. Факт е, че те може би никога няма да затворят най-скъпоценните си резерви, които са направени да отлежават над 20 години с винтова капачка. Тук решаващ е и психологическият фактор. Космическите цени на тези вина може да си позволи изключително малка част от любителите на вино, които, освен на пиенето, държат и на целия ритуал по съхраняването, отварянето и декантирането. Как биха се чувствали те, ако за отварянето на бутилка “Chateau Lafleur” трябваше да извършат почти същите действия като при бутилка кока-кола?Прочетете още
 
Декември 2011: За винената култура или как се сбогувахме с нещо, което не видяхме

Материалът е публикуван в блога на Divino.bg и се публикува тук с любезното съгласие на авторите на сайта. ... прочети


 
Март 2011: Биодинамиката - мода, рекламен трик или философия на живота?

Представете си лозов масив, който не е много голям и който граничи с грижливо засадени дървета и храсти, където гнездят и се подслоняват птици, принципно обичащи да похапват грозде. По земята межд... прочети


 
Февруари 2011: На следващия ден - истини и митове за махмурлука

Коледа и Нова Година са празниците, по време на които голяма част от нас се забавляват така, сякаш “утре “ не съществува. Особено ако се получава такова радващо душата съвпадение на празници и дни... прочети


 
Декември 2010: Теорията ХХ

"Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също... прочети

 
Август 2010: Какво всъщност е gourmet? И защо у нас става дума за реплика. В най-добрия случай.

Михаела Петрова е журналист в lifestyle издания; работила е за EVA, Егоист, Жената Днес. Автор е и на книгата "Секс, любов и други глаголи". Един от основателите на клуб “Винен Наблюдател”. ... прочети

 
Януари 2010: Българските винари не искат национален конкурс

В "Тема на месеца" за януари 2010 "Виното.ком" предоставя трибуна на енолога Стойчо Стоев. Изразеното в статията мнение е на автора. ... прочети


 
Юли 2009: Розово вино, розово бъдеще?

Преди няколко лета розето изведнъж стана модерно и от спяща красавица за една нощ се превърна в любимец на часа. Малинови розета, лучени розета, розета с цвят на сьомга, розова кава, розово шампан... прочети


 
Март 2009: Жените и виното (... да живее феминизмът?)

Материалът, с малки изменения, е публикуван за първи път в сп. “Wine & Dine” от месец март 2009 г. ... прочети

 
Януари 2009: Quo vadis – Куо Вадис – Кво вадиш

Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я ... прочети


 
Февруари 2008: България вече няма шанс като световен фактор ....

от е-vestnik.bg ... прочети

 
10 20 30 40 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2018, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter