за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Тема на месеца
Септември 2005: Американски пейзаж


Според изследването на английския институт за пазарни изследвания International Wines and Spirits Record (IWSR), възложено от Vinexpo в Бордо, американците са склонни да дадат най-висока сума за бутилка вино. Когато изобщо пият вино, тъй като 80% от американските домакинства дори не разполагат с тирбушон. Изобщо нещата с виното стоят по различен от познатия ни в Европа начин. И не само производството и потреблението, търговията с вино в САЩ също е организирана доста по-различно от тази на стария континент. С този материал ще се опитаме да обясним защо едно решение на Върховния съд на САЩ може да революционизира търговията, цените и потреблението на вино в тази огромна страна, а както всички, които учат икономика, знаят: когато нещо разтърси из основи американския пазар, е само въпрос на време останалият свят да усети последиците, били те положителни или отрицателни.

Както вече сме писали в друг материал, законодателят в САЩ гледа на виното с леко подозрение и недоверие. До скоро със съдбата на виното се разпореждаше BATF – Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms или Бюрото по алкохола, тютюна и оръжията. От 2 години насам Министерството на финансите се грижи за този изключително доходоносен клон от търговията.

Решение 4-5 от 16 май 2005г. на Върховния съд на САЩ, което полага основите на ново отношение към виното, касае доставките на вино до крайните потребители, които живеят в различни щати от доставящите, като под “доставящи” се визират главно производителите. Съобщението, което се отправя към обществеността с това решение, е съвсем ясно и то гласи: “Виното е ОК.” Потенциалните продажби, печалби и инвестиции, които могат произтекат от това решение, биха огласили настъпването на златен век за американското винарство.

Върховният съд на САЩ постановява, че законодателите на Ню Йорк и Мичиган трябва или да разрешат както на местните винопроизводители, така и на такива от други щати да извършват директни доставки до крайния потребител (с което да се прескочат търговците на едро и на дребно) или изцяло да забранят тези доставки. С прости думи: ако изобщо ще е възможно избите сами да доставят виното си до крайния потребител, то те ще имат право да го извършват както в собствения си, така и в останалите щати. Или още по-опростено: или всички или никой; или навсякъде, или никъде.

За да можем ние, европейците, да схванем важността на това решение, няколко думи за американската система на търговия с вино:

Пазарът на вино в САЩ от много години се регулира т. нар. three-tier system (в груб превод система на трите звена), според която винопроизводителите са задължени да продават стоката си на лицензирани търговци на едро, които от своя страна продават на лицензирани търговци на дребно или на ресторантьори, които продават на крайния потребител.

В конкретния случай законите на Ню Йорк и Мичиган облагодетелстват значително местните производители, като облагат с толкова високи такси доставките на изби от други щати, че в крайна сметка те се обезсмислят. Тези закони, постановява Върховният съд, противоречат на Търговската клауза от Конституцията, която забранява дискриминиране на един щат от друг.

Властта, която търговците на едро имат върху пазара на вино, датира от 1933г., когато сухият режим (Прохибицията) е отменен от 21. поправка в Конституцията, която дава свобода на действие на отделните щати при регулиране на търговията с алкохол. Резултатът от това е вече споменатата система на трите звена, замислена като предпазна мярка срещу организираната престъпност, срещу продажбата на алкохол на малолетни и като помощно средство за събиране на данъци, но не и като такова за поощряване на дискриминиращ щатски монопол.

През 80-те години на 20 век, когато вкусовете на потребителите “узряват” и винарската индустрия процъфтява, размерът на протекционистичната за търговците на едро политика и нейното влияние върху крайните потребители стават болезнено очевидни. Принципно е неправилно търговците на едро да се представят като някакви негодяи, които само ограничават свободата на избор на клиентите; те са незаменими например за производители, които не могат да си позволят да поддържат склад и да се занимават с дистрибуцията на вината си. От друга страна, когато през 90-те години дистрибуторският бизнес изпада в застой, много малки изби не успяват да намерят търговец на едро, който да предлага вината им. Търговците на едро предпочитат големите винзаводи пред бутиковите изби, чийто миниатюрен производствен обем носи малки печалби и прави снабдяването на клиентите рисковано.

Постановлението на Върховния съд на САЩ от 16 май 2005г. се отнася само за производителите; търговците на дребно и чуждестранните изби ще продължават да работят с вносители. Решението не упоменава конкретни мерки, давайки знак за започването на юридически битки в Ню Йорк и Мичиган и още 21 други щата, в които законите забраняват директните доставки от извънщатски производители.

В най-добрия случай тези битки ще завършат с победа за крайния потребител и със значително отслабване мощността на търговците на едро, които към сегашния момент провеждат изключително рестриктивна политика по отношение на асортимента на 3 500-те американски изби. В идеалния случай с излизането на малките изби на нови пазари много повече, по-разнообразни и по-изгодни вина ще се устремят към потребителите, потвърждавайки по този начин прогнозите от изследването на Vinexpo, че през 2008г. американците ще бъдат нацията с най-голяма консумация на вино на глава от населението.

През 2003г. Федералната комисия по търговията в САЩ заключава: “Интернет-търговците на вино предлагат чрез директните доставки до потребителите по-ниски цени и по-голям избор от търговците на дребно. Забранявайки директните доставки между отделните щати, законодателят сериозно ограничава свободата на избор и достъпът на потребителите до стотици вина от по-малки производители.”

С падането на юридическите бариери пред онлайн търговията с вино Джон и Мери най-накрая имат възможност да си поръчат тези вина, които търговците на едро в техния щат не им предлагат и които те отдавна искат да опитат. Интернет-рогът на изобилие от вино със сигурност ще допринесе за по-доброто опознаване и за по-естественото и по-положително отношение към виното от страна на американците. В този аспект Америка има още много да учи от Европа – както за отношението към виното, така и във връзка с потреблението на глава от населението.

Интернет търговията с вино повдига и въпроса за доставката му. Ако Джон и Мери могат да си поръчат месо от Небраска, защо да не могат да си поръчат и вино от Тексас? Защото жадните за печалба търговци на едро и политиците, на които те плащат не позволяват??

В средите на търговците се надигат гласове, че либерализирането на законите за доставка ще намали обема на продажбите. Звучи смешно. Как е възможно някой да предполага, че по-големият избор ще доведе до по-малки продажби? С по-голяма свобода и с повече осъзнатост на избора, както и с по-доброто вникване в същината на виното, потребителят по-скоро ще иска да опита повече и повече вина. Това ще доведе до конкуренция между търговците на дребно и със сигурност ще накара търговците на едро да разширят асортимента си. Може би точно това не им се иска.

Ако щатските законодатели забранят изобщо директните доставки, тогава всичко ще остане под контрола на посредниците и те ще продължат да ограничават избора на своите клиенти. Малките, бутикови изби ще бъдат осъдени да обслужват само местния пазар и ще загубят възможността да се развиват. Такъв изход от ситуацията е малко вероятен. Защото е също толкова малко вероятно съвременните и образовани любители на виното да търпят още дълго време това негласно, антисоциално споразумение между привидни противници.

(използвана е информация от различни издания на международната винена преса)

p.s. Към днешна дата, 01.09.2005г., вече има съдебни решения в различните щати, регулиращи продажбата на вино на крайните клиенти. В по-голямата си част те са в очаквания дух, т.е. разрешават на избите да продават и доставят вино си и в други щати. Има разбира се и щати, в които лобито на търговците на едро е направило, каквото е можало – щата Мичиган например. Там законодателят казва, че както щатски, така и извънщатски изби могат да доставят директно на крайните потребители, но пък не могат да доставят виното си директно на търговците на дребно и на ресторантите. (??) Това решение със сигурност не радва винарите, които на всеки 1 кашон, продаден на краен клиент, продават 3 на търговец на дребно или ресторант, но кой е казал, че търговците на едро ще се предадат без борба??Прочетете още
 
Декември 2011: За винената култура или как се сбогувахме с нещо, което не видяхме

Материалът е публикуван в блога на Divino.bg и се публикува тук с любезното съгласие на авторите на сайта. ... прочети


 
Март 2011: Биодинамиката - мода, рекламен трик или философия на живота?

Представете си лозов масив, който не е много голям и който граничи с грижливо засадени дървета и храсти, където гнездят и се подслоняват птици, принципно обичащи да похапват грозде. По земята межд... прочети


 
Февруари 2011: На следващия ден - истини и митове за махмурлука

Коледа и Нова Година са празниците, по време на които голяма част от нас се забавляват така, сякаш “утре “ не съществува. Особено ако се получава такова радващо душата съвпадение на празници и дни... прочети


 
Декември 2010: Теорията ХХ

"Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също... прочети

 
Август 2010: Какво всъщност е gourmet? И защо у нас става дума за реплика. В най-добрия случай.

Михаела Петрова е журналист в lifestyle издания; работила е за EVA, Егоист, Жената Днес. Автор е и на книгата "Секс, любов и други глаголи". Един от основателите на клуб “Винен Наблюдател”. ... прочети

 
Януари 2010: Българските винари не искат национален конкурс

В "Тема на месеца" за януари 2010 "Виното.ком" предоставя трибуна на енолога Стойчо Стоев. Изразеното в статията мнение е на автора. ... прочети


 
Юли 2009: Розово вино, розово бъдеще?

Преди няколко лета розето изведнъж стана модерно и от спяща красавица за една нощ се превърна в любимец на часа. Малинови розета, лучени розета, розета с цвят на сьомга, розова кава, розово шампан... прочети


 
Март 2009: Жените и виното (... да живее феминизмът?)

Материалът, с малки изменения, е публикуван за първи път в сп. “Wine & Dine” от месец март 2009 г. ... прочети

 
Януари 2009: Quo vadis – Куо Вадис – Кво вадиш

Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я ... прочети


 
Февруари 2008: България вече няма шанс като световен фактор ....

от е-vestnik.bg ... прочети

 
10 20 30 40 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter