за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Совиньон блан


Совиньон блан (Sauvignon blanc) е другият голям френски бял сорт грозде след шардоне. По бреговете на р. Лоара във Франция той, заедно със сорта “Шенин блан”, играе първостепенна роля във винопроизводството; тук шардоне не се радва на голямо признание и е разрешен за производство само на регионални вина (Vin de Pays). В областта Бордо, където шардонето има почти пренебрежимо малко значение, от совиньон блан и семийон (Semillon) се раждат великолепни бели вина. Бордо, по всяка вероятност, е и родината на сорта, макар това да е трудно доказуемо в наши дни.

На лозето совиньон блан изисква доста работа, особено когато корените му намерят достатъчно вода. Тогава започва изключително обилен растеж на лозата и винарите са принудени непрекъснато да премахват излишните листа, които иначе биха засенчили гроздето и не биха позволили пълноценното му узряване. Сортът покарва сравнително късно, което го предпазва от пролетните слани, често срещащи се по бреговете на Лоара и в Бордо и няма проблеми с узряването на гроздето. Неустойчив е обаче срещу гъбични заболявания, което може да се отрази негативно върху реколтата. Френските учени са успели да селектират междувременно няколко клона, които показват висока резистентност срещу тези болести. Съществуват няколко варианта на совиньон блан с различно оцветяване на гроздовите зърна, познати под наименованията Sauvignon Violet, Sauvignon Noir, Sauvignon Rose (Gris) или Sauvignon Jaune. При редкия Sauvignon Vert става въпрос за отделен сорт, който няма нищо общо със совиньон блан.

Совиньон блан дава изключително ароматни бели вина със забележителна свежест (солидна киселинна структура), които могат да бъдат разпознати лесно дори и от не особено опитните ценители на виното. При описанието на ароматите се правят паралели от една страна със свежи, не напълно узрели плодове - особено ябълки и прясно цариградско грозде - от друга също така и с аромати на билки, на трева и мускус.

Факт е, че вината от совиньон блан се отличават с кристална чистота и сочност, които иначе се срещат само при най-добрите сухи френски, австрийски или немски ризлинги. Най-добри резултати сортът дава на плитки и пропускливи почви; на дълбоки, тежки и влажни почви вината стават по-меки и загубват стоманената си елегантност. Във Франция, а в последствие и в страните от Новия свят са правени експерименти с отлежаване на совиньон блан в дъбови бъчви, но изводите са, че особено, когато се касае за сортови вина, той не реагира толкова добре на дъба, колкото шардонето. Това може да се дължи и на факта, че класическият совиньон блан е вино, което се консумира младо (през първите две до три години), т.е. неговата ароматност и свежест са това, което търсят любителите на виното. Отлежавали или дори винифицирани в дъбови бъчви вина имат нужда от по-дълго време преди ароматът на виното да се “пребори” с този на дъба. Необходимо е търпение. Предимството на тези вина обаче е, че могат да отлежават и че колекционерите могат да се похвалят с дори десетгодишен совиньон блан в избата си.

Главна област на разпространение на совиньон блан във Франция е средното течение на река Лоара. Особено около селищата Сансер и Пуии-сюр-Лоар се намират лозята, които дават най-кристално чистите и свежи совиньон блан със запомнящ се вкус и аромат. Също с голяма изразителност и несравнима свежест са малко по-обикновените, етикетирани като “Touraine Sauvignon” вина, които се правят малко по-надолу по поречието на Лоара, по посока градчето Saumur (Сомюр). Тук сортът се нарича “Fume Blanc” или “Blanc Fume” – фюме блан. Fume (фюме) - френската дума за дим - се отнася до аромата на дим или пушек срещащ се при тези вина.

Най-известните совиньон блан от долината на Лоара са Pouilly-Fume и Sancerre.

Втората значителна област на разпространение на сорта във Франция е Бордо. Тук той присъства във всички бели вина, рядко самостоятелно, главно в купаж със семийон и мускадел (наричан още мускет и мускадет). Най-дълготрайните вина са благородно сладките от Сотерн и Барзак, които могат да се развиват в бутилката в продължение на десетилетия.

Сухите бели вина от областите Песак-Леонян и Грав, както и малкото на брой, етикетирани като AC Bordeaux бели вина от Медок също съдържат значително количество совиньон блан.

Насажденията от совиньон блан във Франция се разпростират на над 12 000 хектара.

В Калифорния и познат под името Blanc Fume (блан фюме) совиньон блан заема площ от около 7500 хектара, с което се нарежда на 4 място сред белите сортове в САЩ. Тук, в залива на Сан Франциско, преди 100 години биват засадени първите лози совиньон блан. Допреди десетина години американският совиньон блан се отличава с прекалено силно присъствие на дъб, което му придава тежест и структура, но и скрива напълно най-голямото предимство на сорта – неговите зашеметяващи ароматност и плодовост. Днес американските винари са се “поотвърнали” от този стил и произвеждат чисти, хармонични вина, като дори и тези от ниската ценова класа могат да бъдат препоръчани като чудесен пример за типичен совиньон блан.

В Чили и Аржентина поради големия успех в износа на тези вина площите със совиньон блан биват увеличавани през последните години. Но култивирането на този сорт в горещите, зависими от изкуствено напояване, региони не е лесна работа. До същото заключение стигат и австралийците, които изтеглят възлизащите си вече на 2400 хектара площи със совиньон блан в по-студените региони на континента. Там лозата може да се развива без изкуствено напояване и да премине през по-дълъг и най-вече по-хладен вегетационен период.

По всеобщо мнение най-вълнуващият совиньон блан извън границите на региона около Лоара е този, идващ от Нова Зеландия. Концентрираните, ароматни и плодови совиньон блан гарантират на малката островна държава стабилно място в световния винен елит. Новозеландският стил на правене на совиньон блан е междувременно еталон за всички производители от Новия свят, а дори и за някои от Франция, колкото и тежко да е за тях да го признаят.

В Южна Африка сортът е дори по-популярен от каберне совиньон или шардоне. Това може да се обясни с факта, че южноафриканските винари пропускат бума на шардонето и че совиньон блан се оказва единственият , по-интересен, интернационален сорт, който да може да обслужи износа на страната. Най-добрите южноафрикански совиньон блан идват също от по-студените, крайбрежни региони на страната.

Европейските съседи на Франция също не са съвсем безразлични към сорта. В Испания насажденията са ограничени за съжаление само до няколкото масива на избата “Торес” в Каталуния и още няколко в северноиспанския регион Руеда.

В Италия площите със совиньон блан се намират в северната част на страната – в Южен Тирол, както и в някои региони на винарската област Фриули-Венеция-Джулия – Коли Ориентали дел Фриули, Колио и Исонцо. Подходящият климат на тези региони позволява постигането на чудесни резултати, стига добивът да бъде ограничаван.

Почвите и климатът на австрийската провинция Щирия са като че ли създадени за совиньон блан. Тук, на етикета може да се срещне и синонимът, под който сортът е познат и в Германия – мускат-силванер.

У нас совиньон блан е засаждан в ограничен размер в Бургаско, Разградско, района на Търговище и други подходящи за него микрорайони.Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Вионие

През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата ... прочети


 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Шенин блан

Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове. ... прочети


 
Траминер и гевюрцтраминер

Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и по... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Небиоло

Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
Мускат

Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2018, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter